Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de inkoop van kwalitatief goede zorg en ondersteuning die onder de Wet maatschappelijke ondersteuning en Jeugdwet valt. De inkoopprocedure verschilt per gemeente. Toon Geurts: “Aanbesteden is een veel voorkomende inkoopprocedure in het sociaal domein. Gemeenten sluiten dan een contract af met één of meerdere zorgaanbieders. Andere mogelijkheden zijn inbesteden, open house inschrijvingen en subsidietenders.”
Visie op sociaal domein
‘’CBZ heeft de afgelopen twee jaar alle aanbestedingen waar we op inschreven hebben ook gegund gekregen. Toon Geurts: “Het begint bij het kennen van de opdrachtgevers. Onze leden en regioteams, te weten de regiomanager en zorgconsulent, hebben veel contact met gemeenten. Al voor de aankondiging van een aanbesteding zijn we in gesprek met opdrachtgevers in de zogenaamde consultatierondes. Welke visie heeft een gemeente op het sociaal domein, welke uitdagingen spelen er in een regio en wat kunnen wij met onze leden in zorgexpertise en in aantal zorgplekken bieden?”
Versterking regioteams
“Afgelopen jaar zijn onze regioteams versterkt. We hebben vier regioteams, verdeeld over het hele werkgebied van CBZ en alle teams beschikken over een zorgconsulent. Daardoor hebben we meer capaciteit om mee te denken met gemeenten in de uitdagingen die er liggen. Het regioteam zorgt er ook voor dat in elke regio een solide en robuust fundament is in aantal leden en een diversiteit aan zorginhoudelijke expertise.”
“Samenwerken zit in ons DNA”
Samenwerken bij aanbestedingen
“Het komt af en toe voor dat een aanbesteding aan één inschrijvende partij (in de praktijk meestal een consortium van zorgaanbieders) wordt gegund. Als coöperatie zit samenwerken in ons DNA. Onze leden zijn verbonden met de lokale samenleving, kennen de omgeving van deelnemers, andere zorgpartijen en organisaties. Daarnaast heeft bedrijfsbureau veel ervaring met het managen van zorgverlening door haar leden, in de rol van hoofdaannemer / contracthouder. Dat helpt om met elkaar goede en passende zorg en ondersteuning te organiseren. In beginsel heeft CBZ dan ook goede papieren voor zo’n type opdracht. Natuurlijk zit er wel een hele verantwoordelijkheid en de nodige risico’s aan deze manier van opdrachtverlening en -neming. Als specialist aanbestedingen zou ik een dergelijke opdracht echter wel een mooie uitdaging vinden. Mits de voorwaarden verantwoord zijn, natuurlijk!”
Ontwikkelingen Jeugdzorg en Wmo
“Op het gebied van de jeugdzorg gaan gemeenten meer op basis van landelijke afspraken werken. De VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) zijn steeds meer modellen en formatten aan het vaststellen. De meest complexe jeugdzorg moet tegenwoordig sowieso verplicht in regionaal verband ingekocht en georganiseerd worden. Het is nog de vraag of deze ontwikkeling ook gaat doorwerken in de overige vormen van jeugdzorg. Hoewel regionale inkoop voor jeugdzorg de norm is zien we toch ook nog steeds gemeenten die het individueel oppakken.
Het Wmo-domein zet meer in op bestendigheid en daar zijn geen grote stelselwijzigingen doorgevoerd of op komst. In tegenstelling tot de meest complexe jeugdhulp, waar sprake is van een (verplichte) centralisatie, zie ik in het Wmo domein een tegengestelde beweging: hier is voor het Beschermd Wonen juist ruimte gecreëerd voor individuele gemeenten om zelf in te kopen. Decentralisatie, dus. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor zowel de financiering als de uitvoering van het Wmo wonen. De ontwikkeling is dat gemeenten meer op lokaal niveau gaan contracteren.
Wij gaan daarin mee en zorgen dat we voldoende expertise in huis hebben om aan deze vraag te voldoen. Naast het ‘vertrouwde’ beschermd wonen krijgt dat vorm in woonzorgproducten op het grensvlak met ambulante begeleiding aan huis. Ook hierin willen we de breedte in ons zorgaanbod behouden. Uitbreiding in volume kan hiervan een bijeffect zijn maar ‘groeien om te groeien’ is nooit ons doel. Ook in onze benadering van de aanbestedingen hebben wij oog voor onze kernwaarde kleinschaligheid!”
- Hoeveel aanbestedingen gegund: 17 (2022 en 2023)
- Aanbestedingen waarvan de uitkomst nog onbekend is :3
- Aantal leden die zorg binnen de Jeugdwet aanbieden: 117
- Aantal leden die zorg binnen de Wmo aanbieden: 160