dinsdag 9 april 2024

Delen

Recentelijk werd de mbo-opleiding ‘persoonlijk begeleider zorgboerderij’ landelijk erkend. CBZ lid Hoeve op Vollenhof heeft stagiaires en geeft gastlessen voor deze opleiding. Pierre Schoonhoven, eigenaar van Hoeve op Vollenhof, runt samen met zijn vrouw Fidessa deze zorg- en werkboerderij. Hij vertelt over wat zij betekenen in de opleiding en waarom het belangrijk is dat deze nu erkend is. 

Erkend leerbedrijf en educatieve ochtenden

Hoeve op Vollenhof is erkend leerbedrijf voor onder andere de mbo-opleiding ‘persoonlijk begeleider zorgboerderij’. Pierre vindt het leuk om jongeren te doceren. Hij en zijn vrouw Fidessa hebben dan ook jarenlange ervaring in het vakgebied die zij aan studenten over kunnen dragen. Pierre vertelt: “Wij zijn bij de regionale opleiding aangesloten als Erkend Leerbedrijf om stages aan te kunnen bieden. Op dit moment lopen twee studenten stage binnen ons bedrijf. ” Ook verzorgen ze educatieve ochtenden voor groepen studenten op hun zorg- en werkboerderij: “Een ochtend kan gaan over de relatie tussen begeleider en deelnemers. Hoe bouw je daaraan, hoe vergroot je het vertrouwen in elkaar? We doen een rondleiding op de boerderij en een quiz mag natuurlijk niet ontbreken.”

Beter en specifiek opgeleide begeleiders

Het is goed dat de opleiding inmiddels landelijk erkend is. Pierre: “Dit zorgt ervoor dat deelnemers op een zorgboerderij beter en specifiek opgeleide begeleiders krijgen om mee samen te werken. Werken met deelnemers in de buitenlucht met dieren, dieren inzetten als middel om in gesprek te gaan en moestuinen vraagt andere vaardigheden dan werken met deelnemers in een kantooromgeving. Gesprekken vinden vaak op een mooie manier plaats tijdens het verzorgen van de dieren, het borstelen van de paarden of tijdens het schoffelen in de tuin. Dat is het mooie van buiten werken met deelnemers.”

Studenten reageren enthousiast op de opleiding. Pierre: “De studenten kiezen voor een vrij specifieke opleiding en je ziet dat terug in de interesse en de bereidheid om te willen leren en ervaren hoe het er op een zorgboerderij aan toe gaat.”

Gevarieerde stagedagen

Een stagedag voor de studenten ziet er gevarieerd uit volgens Pierre: “We hebben naast de dieren moestuinen, een B&B en een vergaderlocatie. Je kunt je voorstellen dat een stagedag er bij ons daardoor gevarieerd uitziet. We leggen uiteraard de nadruk op werkzaamheden die passend zijn bij de opleiding. Daarnaast pakken de stagiaires de voorkomende werkzaamheden gewoon aan. Zo kan het zijn dat een zorgstagiaire het ene moment met een deelnemer de schapenstal aan het schoonmaken is, dan de paarden aan het borstelen is, dan de koffie zet of in de moestuin aan het zaaien is.”